Strona 1 z 2
KULINARIA
: sobota, 8 września 2007, 13:16
autor: tesia
Do tematu
KULINARIA
zapraszam wszystkie osoby interesujące się sprawami związanymi z kuchnią (gotowanie,pieczenie,smażenie,przetwory, itp...).
: czwartek, 13 września 2007, 17:58
autor: siaba
Tak, gotować bardzo lubię. W sezonie letnim jestem fanką cukinii, którą można przyrządzać na różniste sposoby. Niestety w tym roku kupiłam jakieś lewe nasionka i cukinie które mi wyrosły są twarde jak podeszwy gumowców
: niedziela, 16 września 2007, 18:01
autor: irenka
Witam, jako osoba z Kresow bardzo lubie pierogi - ale nie tylko. Ostatnio intensywnie szukam przepisu na pierogi z jablkami - w platkach roz... Takie pierogi byly gotowane na festiwalu tejze potrawy w Krakowie. Nie podrzuci ktos przepisu?
Dodam, ze z potraw kuchni polskiej podoba mi sie bigos - robie go z dodatkiem jablek i grzybow suszonych, a kapusta dwu rodzajow - swieza i kiszona.
Pozdrawiam
jeszcze o pierogach
: wtorek, 18 września 2007, 18:00
autor: irenka
Witam, oto moj przepis na "ruskie pierogi" - we Lwowie mowia -"ukrainskie warenyky":
Ciasto: 40 dag maki, 0,5 szklanki kefiru, 2 jajka, 0,5 lyzeczki soli.
Nadzienie: 25 dag twarogu, 40 dag ugotowanych w lupinach ziemniakow, 1 jajko, 1 niewielka cebula, sol, odrobina pieprzu
Zagniesc gladkie ciasto, odstawic na 20 min., po czym rozwalkowac, wycinac krazki, klasc nadzienie.
Przyrzadzenie nadzienia: Twarog rozetrzec, ziemniaki utluc, dodac jajko. Wymieszac. Cebule drobno pokroic, podsmazyc. Dodac do ziemniakow i sera. Dodac sol i pieprz.
Na krazki ciasta klasc nadzienie, zlepiac brzegi. Wrzucac na wrzatek, gotowac od momentu wyplyniecia jeszcze przez 5-7 min. Po ugotowaniu polac smietana.
Smacznego!
Ziemniaki ostudzic, obrac. Zemlec je w maszynce do miesa, tak samo - ser.
: wtorek, 18 września 2007, 19:11
autor: tesia
Ciekawy przepis Irenko,ciekawa jestem jak smakują owe
"ruskie pierogi".
Chętnie bym spróbowała.
Niebawem umieszczę przepis na
"gołąbki z kapustą w środku"
: czwartek, 20 września 2007, 14:54
autor: irenka
Tesiu, "Ruskie Pierogi" są pyszne.
A oto przepis na nieco inną wersję pierogów:
PIEROGI „A LA HOTEL GEORGE'A” (od nazwy hotelu we Lwowie)
35 dag mąki, jajko, ok. 2/3 szklanki mleka lub wody; nadzienie: 40 dag żółtego sera, 20 dag koncentratu pomidorowego, 8 dag masła, natka pietruszki; masło do polania, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajko, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem mleko lub wodę. Starannie wyrobić ręką wolne ciasto, przykryć wilgotną ściereczką. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach, połączyć z koncentratem pomidorowym podsmażonym na maśle i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładać nadzienie, złożyć na pół, zlepić brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi takie pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu (3 dag), zamieszać i ugotować. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć z wody, podzielić na porcje, polać masłem i zaraz podawać.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
: środa, 3 października 2007, 13:38
autor: irenka
Witam, oto przepis na bardzo łatwy
PLACEK Z JABŁKAMI
1 szklanka mąki, 2 jaka, pół szklanki cukru, pół kostki margaryny, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, blisko 30 dag jabłek.
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodać cukier, ubijać dalej, dodać żółtka. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, na końcu wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuczczem i posypanej tartą bułką średniej tortownicy wlać 2/3 ciasta i wyłożyć na nim pokrojone owoce. Potem wylać pozostałe ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia.
SMACZNEGO!
: czwartek, 18 października 2007, 14:57
autor: irenka
Witam, dzis przepis na
ZAPIEKANKĘ Z BAKŁAŻANEM
30 dag ziemniaków, 1 duży bakłażan, 20 dag boczku, 10 dag sera żółtego, 10 dag sosu pomidorowego, 10 dag śmietany, sól, pieprz, oregano
Bakłażan pokroić na większe kawałki, obficie posolić, odstawić na 30 minut, następnie opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, trochę podsmażyć, by wytopić część tłuszczu. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać nim warzywa i boczek. Śmietanę wymieszać z sosem pomidorowym, dodać przyprawy, zalać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 40 minut.
SMACZNEGO!
: czwartek, 18 października 2007, 15:45
autor: tesia
Ja dziś zachęcam do przyrządzenia potrawy o nazwie:
Gołąbki z kapustą w środku albo inaczej gołąbki na szybko.
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego,
- pół kg białej kapusty(może być włoska bądź pekińska),
- 1 średnia cebula,
- 1 woreczek ryżu ugotowanego,
- 5 stołowych łyżek kaszy manny,
- 2 całe jajka,
- koncentrat pomidorowy,
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do gęstości,
- posiekana zielona natka lub koperek,
Sposób przyrządzenia:
Mięso wymieszać z poszatkowaną kapustą i cebulą, dodać ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka. Dodać sól oraz pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.
Włożyć do żaroodpornego naczynia,wstawić do gorącego piekarnika na ok. 1,5 godz.
Z koncentratu pomidorowego można przyrządzić sos do polania upieczonej potrawy.
SMACZNEGO!!!
(jeszcze tylko brakuje zdjęcia tej smacznej potrawy)
: czwartek, 15 listopada 2007, 19:24
autor: irenka
Witam, oto
Sałatka jarzynowa zimowa
1 duży burak,
3 duże ziemniaki,
2 duże marchewki,
1 średnia cebula,
10 dag kapusty kiszonej,
pół puszki zielonego groszku.
Sos vinegret:
pół szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz
Warzywa ugotować w łupinach, ostudzić, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kosktę. Kapustę kiszoną lekko posiekać, groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do salaterki.
Ząbki czosnku posiekać, wymieszać oliwę i ocet, dodać sól i pieprz. Połączyć składnik sosu, by był jednolity, polać nim sałatkę.
Sałatka ta bardzo dobrze smakuje zarówno z wędlinami, jak i śledziami solonymi.
SMACZNEGO!
: sobota, 15 grudnia 2007, 14:54
autor: irenka
Witam, zbliża się Wigilia, oto przepis na potrawę, bardzo popularną na Kresach i w środowiskach Kresowian:
Kutia
30 dag oczyszczonej pszenicy, 0,5 kg maku, 5 łyżek miodu, 30 dag cukru, 10 dag migdałów, 20 dag orzechów, 10 dag rodzynków, olejek waniliowy, woda przegotowana
Oczyszczoną pszenicę dokładnie wypłukać, odcedzić. Zmierzyć objętość i zalać poterójną objętością wody. Gotować, jak kaszę; gdy woda wsiąknie w ziarna wstawić na chwilę garnek z pszenicą do piekarnika. Ostudzić. Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić, zalać powtórnie. Pozostawić na klka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedzić i zmielić dwu,-trzykrotnie. Zmielony mak wymieszać z miodem i cukrem, rozpuszczonym w 1-2 łąyżkach wody. Dodać umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórek i posiekane migdały, olejek waniliowy oraz ugotowaną pszenicę.Wymieszać, pozostawić w chłodynm miejscu. Pozostałą po wieczerzy wigilijnej kutię przechowuje się w chłodnym miejscu. Po raz drugi tradycyjnie przyrządza się kutię na Nwy Rok. Pszenicy, wymieszanej z makiem i dodatkami nie można pszechowywać dłużej, niż do następnego dnia, nawet w niskiej temperaturze, bowiem w połączeniu z cukrem i miodem twardnieje i staje się niesmaczna.
Re: KULINARIA
: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 21:24
autor: aga
Re: KULINARIA
: sobota, 1 marca 2008, 16:20
autor: tesia
Zamieszczam poniżej przepisy na surówkę z surowych pieczarek.
Na razie będą to dwa przepisy ,jeszcze więcej w późniejszym okresie zamieszczę a może ktoś z Was zna jeszcze przepis na takie surówki.
Surówka pieczarek I.
Składniki:
- 40 dag pieczarek
- sok z cytryny
- 25 dag twardego ostrego żółtego sera
- oliwa
- kiełki fasoli
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki umyj, pokrój na plasterki, posyp solą, odstaw na godzinę, po czym odciśnij płyn, ułóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny oraz oliwą, doprawiając całość pieprzem. Na koniec dodaj pokrojone plasterki żółtego sera i kiełki.
http://ucztavege.most.org.pl/przepisy/31.html
Surówka z pieczarek II.
Składniki :
25 dag pieczarek 10 dag drobnych cebulek, najlepiej szalotek sok cytrynowy, 4 łyżki posiekanej naci pietruszki 1/2 łyżki oliwy sól pieprz
Wykonanie :
Cebulki obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Posolić, skropić sokiem z cytryny. Pieczarki umyć bardzo dokładnie, oczyścić starannie i od razu spłukać przegotowaną gorącą wodą. Osączyć, skropić sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Drobniutko posiekać, skrapiając sokiem cytrynowym. Wymieszać z oliwą, szalotkami i pietruszką. Przyprawić solą do smaku. Wstawić na ok. 20 min do zamrażarki lub do lodówki blisko zamrażalnika. Podawać po oziębieniu do potraw z mięsa, jajek i ryb.
Re: KULINARIA
: sobota, 22 marca 2008, 17:51
autor: migaweczka
Przepis na moje pyszniutkie obwarzanki
OBWARZANKI Z SEREM.
Składniki:
1/2 kg sera białego (ja wykorzystuję takie "parówki" serowe)
1/2 szklanki cukru
3 jajka całe
łyżeczka sody oczyszczonej
mąka - ile przyjmie ciasto
Wykonanie:
Na stolnicy łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Na początku strasznie się klei, więc trzeba dodać tyle mąki, żeby nie było bardzo klejące. Musi się dać później rozwałkować (Podświecamy na kuchni garnek z olejem, żeby się rozgrzał - ja wklewam całą butelkę oleju do szerokiego dość płaskiego garnka). Jak już będzie gotowe, dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy. Rozwałkowany placek powinien mieć jakieś 5 mm grubości, może mniej, ale nie może być za cienki. Kiedy już mamy rozwałkowany placek, bierzemy szklankę i kieliszek. Wykrawamy kółko szklanką i w środku dziurkę kieliszkiem. Kładziemy obwarzanki na rozgrzanym oleju. Mnie się w garnku mieści 5 obwarzanków i więcej nie ma sensu kłaść, bo muszą mieć miejsce. Urosną trochę i trzeba je odwracać, żeby się nie spaliły. Jak już będę mocno zrumienione, wykładamy na talerz lub do miski i sypiemy cukrem pudrem. Koniec
Smacznego
Re: KULINARIA
: sobota, 22 marca 2008, 18:21
autor: tesia
Hmm...pewnie są przepyszne te obwarzanki
migaweczko mniam,mniam...